امروز با شما هستیم در این مقاله با آموزش جلوگیری از دریافت ایمیل اسپم پس تا انتهای این مطلب این آموزش کاربردی که در چند روش میباشد را دنبال نمائید.
در ابتدای مطلب می بایستی بدانیم ایمیل اسپم Spam Mail چه می باشد؟!
پاسخ: اغلب ایمیل های اسپم برای مقاصد تجاری ارسال می شوند. در حالی که برخی افراد آن را غیراخلاقی می دانند ، بسیاری از مشاغل هنوز از هرزنامه ها استفاده می کنند. هزینه هر ایمیل بسیار کم است و مشاغل می توانند مقادیر زیادی را به طور مداوم ارسال کنند. ایمیل های هرزنامه همچنین می تواند تلاشی مخرب برای دسترسی به رایانه شما باشد.
وقتی به اسپم فکر می کنید چه چیزی به ذهن شما می رسد؟ قرص های معجزه آسا از داروخانه های اینترنتی ، درخواست پول از “شاهزادگان” کشورهای دیگر ، یا شاید مواد غذایی ، هرزنامه؟ این مقاله همه چیز درباره هرزنامه ها با حروف کوچک “s” است. در حالی که بسیاری از افراد از غذای اسپم لذت می برند ، هیچ کس نمی خواهد به دلیل نوع دیگر هرزنامه ، فریب خود را در از دست دادن پول یا بارگیری بدافزار فریب دهد.
هرزنامه ها آزاردهنده هستند ، اما تهدید نیز هستند. در حالی که بسیاری از ما ممکن است فکر کنیم به اندازه کافی هوشیار هستیم تا هر شکلی از آن را بشناسیم ، اسپمرها به طور مرتب روشها و پیامهای خود را برای فریب قربانیان احتمالی به روز می کنند. واقعیت این است که همه ما دائماً مورد حمله مجرمان سایبری هستیم و اثبات آن در صندوق ورودی شما است.
به طور کلی با روش های ده مرحله ای زیر می توانید این موارد را در سایت ها و سیستم مدیریت محتوا وب سایت خود برطرف کنید :
۱ –عدم ایجاد ایمیل نا مفهوم: از ایجاد اکانت ایمیل با نام های تصادفی و نامفهوم خودداری کنید، مانند ahuhfufhaad@gmail.com یا vvvvvvkkkkkk@domain.com، زیرا ایمیل های مذکور توسط اسکریپت های ارسال ایمیل گروهی به راحتی قابل شناسایی می باشند.
۲ – عدم عضویت با ایمیل اصلی، تجاری و شخصی در سایت های نامعتبر و انجمن ها:
عضویت در سایت های مختلف و شبکه های اجتماعی که معمولا امنیت اطلاعات و محرمانگی را رعایت نمی کنند باعث عمومی شدن ایمیل و در اختیار گرفتن آدرس ایمیل توسط سایت های ارسال ایمیل اسپم می شود.
۳ – عدم پاسخ به ایمیل های ناشناس و مشکوک.
۴ – استفاده از کلمات عبور پیچیده، ترکیبی و غیر قابل حدس جهت ایجاد اکانت ایمیل.
۵ – دقت در زمان ثبت نام در سایت های مختلف و عدم کلیک روی چک باکس هایی که درخواست اجازه ارسال ایمیل های تبلیغاتی دارند.
۶ – قرار دادن کد کپچا ( ضد ربات ) در بخش های ” ارسال نظر ” و ” تماس با ما ” سایت.
۷ – عدم استفاده از اسکریپت ها و افزونه های نامعتبر جهت راه اندازی وب سایت.
۸ – استفاده از آی پی اختصاصی در صورت استفاده از هاست اشتراکی.
۹ – استفاده از ابزارهای ضد اسپم کنترل پنل های هاست، مانند Spam Filter در دایرکت ادمین و سی پنل. (البته در ورژن های قدیمی سی پنل گزینه SpamAssassin برای این مورد تعبیه شده است)
۱۰ – بروزرسانی مدام سیستم های مدیریت محتوا.
تبریک میگویی آموزش جلوگیری از دریافت ایمیل اسپم به پایان رسید با مقالات و آموزش های بعدی نگارنوین را حتما دنبال کنید.